Saturday, June 18, 2011

~~Red Velvet for the special one~~

Helo,
Hari kemaruk baking dtg dgn tetiba..kebetulan nk celebrate father's day...so, leh ler bereksperimentasi kat sini...sebelom tu nk bagi kredit kt sumber resepi nih..Kek Baldu Merah di My Resepi
Resepi in my TABBY... 
Ni bebahan dia..(abaikan background)
Tepung, serbuk koko dan garam di ayak
Butter di pukul...ada nmpak benda aneh tapi benar x???? hand mixer mama tempang sebelah...puas bongkar x jumpa couple dia..huhu
butter dh kembang...bubuh gula
pukul dia sampai nangesssss :''(
Susu segar campur ngan jus lemon
Cuka campur ngan soda bikarbonat...nanti dia berbuih2
masukkan bahan yg di ayak
dah gaul2...masukkan kaler merah....cam pelik gitu kan...dah coklat lepas tu campur kaler merah..
dah campur jadik canteek plak kaler dia.. ^_^
sapu butter ngan taburkan tepung kat bekas nk bakar...
ready to bake!!!!! :)
Dah masuk oven!! YEAY!! and suspen
After 20 minutes...nmpk cam nk merekah jek... :(
RED VELVET ku tersengih manja..huhu
The other side
Nak interprem gak kan...bangga gitew posing ngan kek TERSENGIH :P
~~~Membuat Topping~~~
Cream chesse and butter,,kasik pukul sampai lebam
tambah lemon jus, susu segar, gula sket...n esen vanillah....sambung pukul sampai tempang!
Perghhhh...ni ms yg di tunggu...nk cover itu kek punya lobang! muahahahaha!
Awat yang comot sgt neh...
Budak nih tukang licinkan ibu punya belen2 cream cheese :)
~~Siap Sudah RED VELVET ku yang huduh nih..huhu~~
Erkkkk...ni jek yg mampu...huhu...
bintik-bintik..... :P
Akibat dari eksperimentasi ku...
Lantai umah mama ku merah....langsir mama ku merah....lemari es mamaku merah.....pemegang oven mamaku pun merah.....tapak kaki adikku merah....dan tanganku semestinya MERRRRAAHHH!!! huhuhu I'am sorry MAMA.. :P

Bahan-bahan ( 9 inci / 23 cm )

  • 2 1/2 cwn (250gm) tepung gandum
  • 1 SK garam
  • 2 SB sebuk koko
  • 1/2 cwn mentega
  • 1 1/2 cwn gula
  • 2 biji telur
  • 1 SK esen vanila
  • 1 cwn susu segar (dicampur dgn perahan 1 SB lemon dan dibiarkan 5 minit)
  • 2 SB pewarna merah (resepi asal) tapi saya cuma letak 1 SB pewarna je..so warna dia kurang merah
  • 1 SK cuka
  • 1 SK baking soda
  • BAHAN TOPPING
  • 250gm cream cheese, 30 gm mentega, 1 SB perahan lemon, 1 SB esen vanila dan 1 SB susu segar.

Cara-cara

  1. Ayak tepung, garam dan sebuk koko . ketepikan.
  2. Pukul mentega hingga lembut (1- 2 min). Tambah gula dan pukul hingga ringan (2-3 min).
  3. Masukkan telur satu persatu dan tambah esen vanila. Pukul semula hingga sebati.
  4. Masukkan susu, pukul dengan kelajuan sederhana dan masukkan bahan tepung, garam dan sebuk koko yg telah diayak.
  5. Masukkan pewarna merah.
  6. Dalam mangkuk kecil, campurkan bhn cuka dan baking soda(biarkan berbuih dan tuang ke dalam adunan kek . kacau sebati menggunakan senduk.
  7. Bakar 170 C selama 25-30 (bergantung pada oven masing-masing.
  8. sejukkan dan hias dengan cheese cream topping
  9. CREAM CHEESE TOPPING
  10. pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan gebu. campurkan perahan lemon dan esen vanila.
  11. sapukan pada keseluruhan kek dan boleh hiaskan mengikut selera masing2.

To all...selamat mencuba ye...buat lebih baik dari saya taw...
Sekian, wassalam..

2 comments: