Thursday, April 7, 2011

Springy Noodles Hailam

Helo....how are you...
Lama nor dak update blog...mahapler...x berapa nk sihat...maklumlah..usia dah meningkat...huhu
Okaylah...hari ni nk share resepi dinner smlm...resepi nih diberi nama Springy Noodles Hailam...canggih dak nama mi nih???? Simple dimple jek resepi nih...sambil ngesot2 pun leh masak...amat seswai utk oreng2 bujeng di luar sana termasuklah oreng2 yg x bujeng yg malas mcm akaq nih..huhu...ok...tanpa melengahkan masa lagi..moh ler kita ke dapor...

SPRINGY NOODLES HAILAM
Apa kes bendi tercatuk kt situ?? sungguh x relevan! :P


Bahan-bahan
Untuk menggoreng mi
2 keping instant noodles (mcm mi megi tp yg mi jek xde perencah2)
2 sudu besar kicap manis
2 ulas bawang putih di ketuk dan dipotong2
Lada sulah secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Untuk kuah
4 ulas bawang putih di ketuk dan dipotong2 
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
4 gelas air untuk kuah
1 sudu besar chicken stock dlm botol
telur sebijik dipukul
white pepper and black pepper secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Perencah e.g. daging, fishball, sawi ikut selera korang nak letak apa...
untuk kes terpencil mcm akaq...kali nih akaq letak meat ball and ladyfinger aka bendi????? errkkkk nak use up segala stok yg ada dlm lemari es...belasah jek lah..NO RULES...heheheh

Cara-cara memasaknyer...
Celur instant noodle jgn sampai kembang..asal lembut jek dh cukup....dan toskan
Panaskan minyak dlm kuali...tumis bwg putih...bila dh kuning2..masuk kan mi yg dh di celur...masukkan kicap n white pepper...goreng sampai kicap merata kt mi...put aside

untuk kuah plak...panaskan minyak dlm kuali..tumis bawang putih....bila dah kekuningan...masukkan air...follow by sos tiram..kicap...stok ayam...white and black pepper secukup rasa...masukkan perencah-perencah...biar sampai mendidih...tuang telur..kacau2 sket...akaq x letak garam pun sbb kicap, stok ayam, sos tu sumer dh ada rasa...tp klu korang buat kuah cair...rasa2lah..klu tawaq...tambah ler garam sket or kicap..

Servekan seperti ilustrasi di atas...bila nk mkn baru campur mi ngan kuah..klu x mi kembang..jadik kembang plak tekak nk makan..huhu

Side dish mlm semalam..ubi rebus yg ditapau exclusive dr umah my mom..heheheheh
Yumx2!!!
Selamat mencuba!
Sekian, wassalam

2 comments: