Rasanyer blom terlambat utk mengucapkan salam lebaran kat u alls :D SeLaMat HaRi RaYa ye!!!
Fuhh!! Bz sgt beraya sampai x sempat nk update blog nih…tp hari nih ku gagahkan jgak diri utkupdate…hari ni aku nk citer pasal agenda esok pagi iaitu bfast kt umah mak ngah di Tmn Bintang Pantai Remis,Perak…(side topic: aku kt Perak nih dr 9hb lagi..esok kiranyer check out ler dr 5star Cu Mashitah homestay @ Tmn Bintang …tqvm cu & famili…layanan u all mmg tip top teko..dan pastinyer amat merindui keikhlasan kalian sumer termasuk ibu2 saudara n kuarga ku yg len..e.g makngah dgn undangan mknnyer..makteh.. :) )
Sebenornyer aku nk fokuskan bout bfast aktiviti 2moro ialah menu uniknyer…Buat pengetahuan anda sumer, makngah akan jamu kitaorg ngan Laksa mi! Kenapa aku panggil menu nih unik?? Hah! Sbb aku rs korang mmg x penah dengar pasal makanan nih..unless, u all dr kelompok yg sewaktu dengannyer..sbb dia bknnyer ada jual sepah2 mcm laksa penang aka laksa asam ke…nasi beryani Johor ke…etc…laksa mi nih yg aku tahu hanya boleh di dapati di originnyer sahaja…klu nk dpt kt tempat len…kena buat sendri ler…
(side topic lg: kalo korg nk tw..kami kembali beraya ke perak after 14th years tw..huhu )
Serba cikit introduction bout laksa mi nih..ada sumber mengatakan asalnyer di panggil laksa Pangkoq ® dan aku rasa hanya boleh didapati di Perak..tu pun bkn sumer tempat kt Perak yg familiar ngan Laksa Mi nih…kawasan2 tertentu jek yg “kenai” Laksa Mi nih….biasanyer boleh didapati kt area Sitiawan, Segari, Pantai Remis (kampung haku tuh)..mcm yg aku ckp earlier..mmg x leh dpt jual sepah2 kt mana..even kt pantai remis pun aku x Nampak pun gerai2 yg jual laksa Mi nih..klu tingin kenalah masak sendri (sesaper yg penah jumpa kedai yg “juai” laksa mi nih..share leh kt kami)
Hah!!! Korg mesti x sabo nk tw rupe laksa mi nih ye tak? Its served w/ sup kosong (dr stok rebusan udang), kacang panjang yg dihiris halus2..udang rebus…n utk pedas..di lawankn dgn sambai tumis..
Mi dia plak bkn sebarang mi tw…dia mmg ada mi sendiri also called as Laksa Mi..dia dried mee..kena celur..mi dia iras2 mi sanggul atau mi telur..mcm mi lidi pun ada gak..
these are the pics of laksa mi that i had this morning:)
Ni ler awas2 laska mi...kcg pjg n udang.. |
sambai tumis..biaq manis2 sket
nih sup dia...ada buh fishball (modified version) :)
nih mi dia...bkn sebarang mi tw..
nilah al-hasilnyer... :D
Resepi dia lebih kurang camnih ler…tp sukatan pepandai korg ler agak ye..hehehBahan-bahan:
Laksa mi @ mi sanggul @ mi lidi (spagetti pun bole kalo dah sesak2)
Kacang panjang- hiris halus2
Udang di rebus (air rebusan buat kuah) udang rebus di buat perencah..kopek kulit tw..
Sambal tumis buat cam biase jek..biar pedas2 manis sket
Garam dan gula secukup rasa
Bawang kecil dan putih di mayang nipis
Caranya:
Sup:
Rebus udang dengan air sampai mendidih.Perisakan dengan garam secukupnya dan jika suka tambahkan serbuk pati ayam sikit. Setelah mendidih padamkan api dan tumis darat bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng sampai layu atas kuah tersebut.
Sayur/Udang rebus:
Tumis bawang sampai layu dan masukkan kacang panjang and udang rebus..goreng sampai kacang layu..
Untuk Mee:
Rebus air sampai mendidih dan masukkan laksa mee sampai lembut.
Selamat Mencuba ye!!
Related Post/References
frankly, nothing profound here I’m craving for……
Laksa Mee-Karipap Samosa
Salam Tini, sempat update blog tgh tgh raya ni!! Laksa mi nampak sodappp! Take care sis!!
ReplyDeletecurik2x masa..huhu..laksa mi seswai utk org diet...u too sis take care :)
ReplyDelete